O le a le spectrometer?

O le spectrometer o se mea faʻasaienisi, faʻaaogaina e suʻesuʻe ai le fusi o alaleo o radiations electromagnetic, e mafai ona faʻaalia se fusi o alaleo e pei o se spectrograph e fai ma sui o le tufatufaina atu o le malosi o le malamalama e tusa ai ma le umi o le galu (y-axis o le malosi, x-axis o le galu umi. / faatelevave o le malamalama).E eseese le malamalama e fa'avasegaina i lona fa'aputuga umi galu i totonu o le spectrometer e ala i fa'alava fa'alava, lea e masani lava o prisms refractive po o diffraction gratings Ata 1.

AASD (1)
AASD (2)

Ata. 1 Alaleo ole matauila ma le susulu o le la (agavale), mataupu faavae o le vaeluaina o ave o le laiga ma le prisma (taumatau)

E taua tele le sao o Spectrometers i le fuaina o le lautele o faʻavevela faʻapitoa, pe e ala i le suʻesuʻeina saʻo o alaleo faʻamalama o se puna malamalama poʻo le suʻesuʻeina o le ata, faʻafefe, faʻasalalau, poʻo le faʻasalalauina o le malamalama pe a maeʻa ona fegalegaleai ma se mea.A maeʻa le fesoʻotaʻiga malamalama ma mea, o le fusi o alaleo e oʻo i le suiga i se vaʻaiga faʻapitoa poʻo se galu faʻapitoa, ma o mea totino o le vailaʻau e mafai ona faʻamaonia pe faʻavasegaina e tusa ai ma le suiga i le fusi o alaleo, e pei o le biological and chemical analysis of le tuufaatasiga ma le faʻaogaina o le toto ma vaifofo le iloa, ma le auiliiliga o le mole, fausaga atomic ma elemene elemene o mea Ata 2.

AASD (3)

Ata. 2 Fusi fa'ase'e o le suau'u eseese

Muamua na faia mo le suʻesuʻeina o le fisiki, astronomy, kemisi, o le spectrometer ua avea nei ma se tasi o meafaigaluega sili ona taua i le tele o matata e pei o le inisinia kemisi, suʻesuʻega o mea, suʻesuʻega o le vateatea, suʻesuʻega faafomaʻi, ma le bio-sensing.I le seneturi lona 17, na mafai ai e Isaac Newton ona vaevae le malamalama i se fusi lanu faifai pea e ala i le pasiina o se ave o le malamalama paʻepaʻe i totonu o se prism ma faʻaaoga le upu "Spectrum" mo le taimi muamua e faʻamatala ai nei taunuuga Ata 3.

AASD (4)

Ata 3 Na su'esu'e e Isaac Newton le fusi o le la i se prisma.

I le amataga o le seneturi lona 19, na faia ai e le saienitisi Siamani o Joseph von Fraunhofer (Franchofer), faʻatasi ma prisms, slits diffraction ma telescopes, se spectrometer ma le maualuga ma le saʻo, lea na faʻaaogaina e suʻesuʻe ai le fusi o alaleo o le sola Fig 4. Na ia matauina mo le taimi muamua o alaleo o le fitu-lanu o le la e le faaauauina, ae o loo i ai se numera o laina pogisa (sili atu i le 600 laina tu'ufa'atasi) i luga, e iloa o le lauiloa "Frankenhofer laina".Na ia taʻua le sili ona manino o nei laina A, B, C…H ma na ia faitauina pe tusa ma le 574 laina i le va o le B ma le H lea e fetaui ma le faʻaogaina o elemene eseese i luga o le fusi o le la Ata 5. I le taimi lava e tasi, o Fraunhofer foi o le muamua fa'aaoga se fa'a'ala'au fa'a'ese'ese e maua mai ai le spectra laina ma fa'atatau le umi o galu o laina va'aiga.

AASD (5)

Ata. 4. O se spectrometer muamua, va'ai ma le tagata

AASD (6)

Ata 5 Fraun Whaffe laina (laina pogisa i le lipine)

AASD (7)

Ata 6 Alaleo o le la, ma le vaega concave e tutusa ma le laina Fraun Wolfel

I le ogatotonu o le seneturi lona 19, na galulue faatasi le fomaʻi Siamani Kirchhoff ma Bunsen, i le Iunivesite o Heidelberg, ma le meafaigaluega afi fou fou a Bunsen (le Bunsen burner) ma faia le suʻesuʻega muamua e ala i le matauina o laina faʻapitoa o vailaʻau eseese. (masima) sausau i totonu o le afi mumu Bunsen mati.7. Na latou iloa le su'esu'ega fa'apitoa o elemene e ala i le matauina o le spectra, ma i le 1860 na fa'asalalau ai le mauaina o le spectra o elemene e valu, ma fa'amauina ai le i ai o nei elemene i le tele o mea fa'alenatura.O a latou su'esu'ega na mafua ai ona fausia se lala taua ole kemisi su'esu'e ole spectroscopy: su'esu'ega ole spectroscopic

AASD (8)

Ata.7 Fa'amumu

I le 20s o le 20th seneturi, na faʻaaogaina e le fomaʻi Initia CV Raman se spectrometer e iloa ai le faʻataʻapeʻapeina o le malamalama ma molelaʻau i vaifofo oona.Na ia matauina o le mea na tupu le malamalama faʻataʻapeʻapeina ma le maualuga ma le maualalo o le malosi pe a uma ona fegalegaleai ma le malamalama, lea e taʻua mulimuli ane o Raman faʻataʻapeʻapeina fig 8. O le suiga o le malosi o le malamalama e faʻaalia ai le microstructure o molecules, o lea e faʻaaogaina tele ai le spectroscopy o Raman i meafaitino, vailaʻau, vailaʻau. ma isi alamanuia e iloa ma au'ili'ili le ituaiga mole mole ma le fausaga o mea.

AASD (9)

Ata 8 E sui le malosi pe a uma ona fegalegaleai le malamalama ma mole

I le 30s o le 20th seneturi, o le saienitisi Amerika o Dr. Beckman na muamua fuafua e fua le faʻaogaina o le ultraviolet spectra i galu taʻitasi taʻitasi e faʻavasega ai le fusi o alaleo atoa, ma faʻaalia ai le ituaiga ma le faʻaogaina o vailaʻau i le vaifofo.O lenei auala malamalama fa'afefe e aofia ai le puna malamalama, spectrometer, ma fa'ata'ita'iga.Ole tele ole fa'asologa o fofo o lo'o i ai nei ma le su'esu'eina ole fa'atonuga e fa'avae i luga ole alaleo ole felauaiga.O iinei, o le puna malamalama e vaeluaina i luga o le faʻataʻitaʻiga ma o le prism poʻo le faʻapipiʻi e suʻe e maua ai umi galu eseese Ata 9.

AASD (10)

Ata.9 Fa'avae Su'esu'ega o le Absorbance –

I le 40s o le 20th seneturi, na fausia ai le spectrometer saʻo saʻo muamua, ma mo le taimi muamua, o le photomultiplier tubes PMTs ma masini eletise na suia ai le mataʻituina o mata o le tagata poʻo ata ata, lea e mafai ona faitau saʻo ai le malosi faʻasaga i le umi o le galu. 10. O le mea lea, o le spectrometer e avea o se mea faʻasaienisi ua matua faʻaleleia i tulaga o le faigofie o le faʻaogaina, fua faʻatatau, ma le maaleale i luga o le vaitaimi.

AASD (11)

Ata 10 Photomultiplier tube

I le ogatotonu o le tuai o le 20th seneturi, o le atinaʻeina o tekonolosi spectrometer e le mafai ona tuʻueseeseina mai le atinaʻeina o mea ma masini semiconductor optoelectronic.I le 1969, na fausia ai e Willard Boyle ma Siaosi Samita o Bell Labs le CCD (Charge-Coupled Device), lea na faʻaleleia ma faʻaleleia i ata faʻataʻitaʻiga e Michael F. Tompsett i le 1970s.Willard Boyle (agavale), Siaosi Samita na manumalo o le na manumalo i le Nobel Prize mo la latou mea fou o le CCD (2009) faʻaalia Ata 11. I le 1980, Nobukazu Teranishi o le NEC i Iapani na fatuina se photodiode tumau, lea na faʻaleleia atili ai le fua o le pisa o ata ma iugafono.Mulimuli ane, i le 1995, na fausia ai e Eric Fossum a le NASA le CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) image sensor, lea e faʻaaogaina ai le 100 taimi e itiiti ifo le malosi nai lo faʻataʻitaʻiga ata CCD tutusa ma e maualalo le tau o le gaosiga.

AASD (12)

Ata 11 Willard Boyle (agavale), George Smith ma la latou CCD (1974)

I le faaiuga o le 20th seneturi, o le faʻaauau pea o le faʻaleleia o le semiconductor optoelectronic chip processing ma le gaosiga o tekonolosi, aemaise lava i le faʻaogaina o le laiga CCD ma le CMOS i spectrometers Fig. 12, e mafai ona maua le tele o spectra i lalo o se faʻaaliga e tasi.I le aluga o taimi, ua maua e spectrometers le tele o faʻaoga i le tele o faʻaoga, e aofia ai ae le gata i le suʻesuʻeina o lanu / fuaina, suʻesuʻega o le umi o le galu, ma le spectroscopy fluorescence, faʻavasegaina o le LED, faʻataʻitaʻiga ma mea e faʻamalamalamaina ai moli, faʻamalama faʻamalama, faʻaaliga Raman, ma isi mea. .

AASD (13)

Ata 12 Eseese meataalo CCD

I le 21st seneturi, o le mamanu ma le gaosiga o tekinolosi o ituaiga eseese o spectrometers ua faasolosolo malie ona matua ma mautu.Faatasi ai ma le faatupulaia o manaoga mo spectrometers i soo se tulaga o le olaga, o le atinae o spectrometers ua sili atu ona vave ma faapitoa alamanuia.I le faʻaopoopoga i faʻataʻitaʻiga faʻamaufaʻailoga masani, o alamanuia eseese ua faʻapitoa le manaʻomia o le tele o le tele, galuega faakomepiuta, fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻiga, saoasaoa tali, mautu, ma e oʻo lava i tau o spectrometers, faʻateleina le faʻalauteleina o le spectrometer.


Taimi meli: Nov-28-2023